Ga naar de inhoud

Formule 1 Awards 2022

Leestijd: 3 minuten

Na de spanning van 2021 was het een schier onmogelijke taak voor het seizoen 2022 om net zo legendarisch te worden. Echter was er genoeg te beleven: er waren nieuwe reglementen die, naar mijn bescheiden mening, prima hun werk hebben gedaan, en meer dan genoeg prima races. De strijd om het kampioenschap was na de zomerstop weinig meer waard, en met een recordaantal van 15 raceoverwinningen in één seizoen is Verstappen nu absoluut recordhouder in die statistiek. Hopelijk wordt dat volgend jaar wat spannender.

Slechtste race

De slechtste race van afgelopen seizoen was zonder twijfel de Grand Prix van Mexico-Stad. Er was geen enkel moment waarin de spanning in de wedstrijd kwam, zeker toen de baantemperatuur zakte en Mercedes’ tactiek door het putje kon. Ik denk dat een 5,5 misschien zelfs wat aan de hoge kant was.

Beste race

Ik heb drie Grands Prix met een 9 beoordeeld dit seizoen, en één met een 9,5, die ik achteraf misschien iets te hoog heb beoordeeld:

  • Grand Prix van Saoedi-Arabië (9,5): deel twee van de strijd tussen Verstappen en Leclerc, waarbij duidelijk was dat de regels de actie zeker niet belemmeren.
  • Grand Prix van Groot-Brittannië: een startcrash, meerdere leiders en duels, tactische missers van Ferrari en een nieuwe winnaar in Carlos Sainz
  • Grand Prix van Hongarije: Ferrari faalt wederom, Verstappen komt terug van een tiende startplek om inclusief spin te winnen en Mercedes lijkt op de weg terug.
  • Grand Prix van de Verenigde Staten: Bijna een overwinning van Hamilton, Alonso die na een cursus laagvliegen een zevende plek weet te behalen en de mooiste inhaalactie van het seizoen.

Ondanks de 9,5 voor Saoedi-Arabië ga ik toch voor de Grand Prix van Hongarije. De winnaar moest van achteren komen, er waren meerder tactieken in het spel en het grootste gevaar kwam uiteindelijk van een Mercedes in handen van Lewis Hamilton.

Ricardo Rosset-award

De Ricardo Rosset-award van dit jaar kan maar naar één coureur gaan: Daniel Ricciardo. Met vier nominaties eindigt hij net boven Nicholas Latifi, maar van die verwacht je het min of meer. Beiden zien we volgend jaar in ieder geval niet meer terug.

Stirling Moss-award

De Stirling Moss-award gaat wellicht verrassend naar Lewis Hamilton. Na een tegenvallend begin van het seizoen heeft hij toch een hoop races aangetoond een uitzonderlijk coureur te zijn, ondanks het uitblijven van een pole position of overwinning. Met vier nominaties deed hij het net wat beter dan Carlos Sainz, die naast een aantal teleurstellende races ook een aantal races Leclerc een beetje deed verbleken.

Voorspellingen

Tot slot heb ik voorafgaand aan dit seizoen wat voorspellingen gedaan. Mijn voorspelling voor de kampioen is uitgekomen, maar dat Verstappen concurrentie zou krijgen van Hamilton en Sainz klopte dan weer helemaal niks van… De constructeurstitel ging uiteindelijk ook niet naar Ferrari maar naar Red Bull, als gevolg van TD 39 en de wisselvalligheid in prestaties van Sainz.

Ook voor beide awards zat ik er naast. Leclerc reed goed, maar te weinig nominaties om de Stirling Moss-award voor de neus van Lewis Hamilton weg te kapen. En wat betreft de Ricardo Rosset-award: Zhou reed een prima debuutseizoen, ik hem hem zelfs niet één keer genomineerd. Daarbij zag niemand aankomen dat Ricciardo dit seizoen zó door het ijs zo zakken.

Gepubliceerd inFormule 1Grand Prix van HongarijeGrand Prix van Mexico-Stad

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *