Ga naar de inhoud

Formule 1 Vooruitblik 2022

Leestijd: 6 minuten

Morgen begint het Formule 1-seizoen weer. Na één van de kortste winters in de afgelopen jaren is iedereen wel weer toe aan rijdende auto’s. De fall-out van de Grand Prix van Abu Dhabi heeft vooral op Twitter voor een ware stammenstrijd gezorgd, en het testwerk in Barcelona en Sakhir heeft dat maar beperkt kunnen wegnemen.

Omdat Verstappen heeft geopteerd om startnummer 1 te gebruiken (hij mag dat als wereldkampioen) is dat nummer voor het eerst sinds 2014 weer op de grid aanwezig. Verder zijn er een aantal transfers geweest, en krijgen we er een nieuw circuit bij dit jaar. Oh, en er schijnen iets van reglementswijzigingen te zijn geweest?

Kalender

De kalender bevat vooralsnog 22 wedstrijden. Oorspronkelijk stonden er 23 op het programma, maar sinds Poetin besloot aan zijn expansiedrift toe te geven is de Russische Grand Prix geschrapt voor de nabije toekomst. Een vervanger is nog niet aangewezen, maar Instanbul Park staat te trappelen naar het schijnt.

Verder keren Albert Park, Montréal, Suzuka en Singapore (als het goed is) terug na een COVID-hiatus van twee jaar. Het circuit in Melbourne is intussen aangepast om het racen te verbeteren. Verder is er met de Grand Prix van Miami (weer) een nieuwe baan toegevoegd aan de kalender. Persoonlijk ben ik bang dat de parkeerplaats van het Miami Dolphins-stadion weinig toe gaat voegen aan de kalender, en de hoeveelheid races mag wat mij betreft ook omlaag.

RondeDatumRaceCircuitLocatie
120-03-2022Gulf Air Bahrain Grand PrixBahrain International CircuitSakhir 🇧🇭
227-03-2022STC Saudi Arabian Grand PrixJeddah Corniche CircuitDjedda 🇸🇦
310-04-2022Heineken Australian Grand PrixMelbourne Grand Prix Circuit (Albert Park)Melbourne 🇦🇺
424-04-2022Rolex Gran Premio Del Made in Italy e Dell’Emilia-RomagnaAutodromo Enzo e Dino FerrariImola 🇮🇹
508-05-2022Crypto.com Grand Prix of MiamiMiami International AutodromeMiami 🇺🇸
622-05-2022Pirelli Gran Premio de EspañaCircuit de Barcelona-CatalunyaMontmeló, Barcelona 🇪🇸
729-05-2022Grand Prix de MonacoCircuit de MonacoMonaco 🇲🇨
812-06-2022Azerbaijan Grand PrixBaku City CircuitBakoe 🇦🇿
919-06-2022Grand Prix du CanadaCircuit Gilles VilleneuveMontréal 🇨🇦
1003-07-2022British Grand PrixSilverstone CircuitTowcester 🇬🇧
1110-07-2022Grosser Preis von ÖsterreichRed Bull RingSpielberg 🇦🇹
1224-07-2022Grand Prix de FranceCircuit Paul RicardLe Castellet 🇫🇷
1331-07-2022Magyar NagydíjHungaroringMogyoród 🇭🇺
1428-08-2022Rolex Belgian Grand PrixCircuit de Spa-FranchorchampsFrancorchamps 🇧🇪
1504-09-2022Heineken Dutch Grand PrixCircuit ZandvoortZandvoort 🇳🇱
1611-09-2022Pirelli Gran Premio D’italiaAutodromo Nazionale MonzaMonza 🇮🇹
1702-10-2022Singapore Grand PrixMarina Bay Street CircuitSingapore 🇸🇬
1809-10-2022Japanese Grand PrixSuzuka International Racing CourseSuzuka 🇯🇵
1923-10-2022Aramco United States Grand PrixCircuit of the AmericasAustin 🇺🇸
2030-10-2022Gran Premio de la Ciudad de MéxicoAutódromo Hermanos RodríguezMexico-Stad 🇲🇽
2113-11-2022Heineken Grande Prêmio de São PauloAutódromo José Carlos Pace (Interlagos)São Paulo 🇧🇷
2220-11-2022Etihad Airways Abu Dhabi Grand PrixYas Marina CircuitAbu Dhabi 🇦🇪

Coureurs

De bovengenoemde expansiedrift van Stalin Jr. heeft ervoor gezorgd dat op de rand van de tweede testweek Nikita Mazepin zijn stoeltje bij Haas verloor, waardoor K-Mag terug mag komen op het oude nest, iets wat Mick Schumacher ook ten goede gaat komen.

De promotie van George Russell naar Mercedes was al bekend, en daarmee de verhuizing van Bottas naar Alfa Romeo ook. De vrijgekomen plek bij Williams wordt ingevuld door Alexander Albon. Uiteindelijk is er maar één debutant: Zhou Guanyu, of Guanyu Zhou zo u wilt, die het tweede stoeltje bij Alfa inneemt. Verder waren er geen wisselingen in de winter.

TeamMotor#Coureur
Mercedes-AMG Petronas Formula 1 TeamMercedes63George Russell 🇬🇧
Mercedes-AMG Petronas Formula 1 TeamMercedes44Lewis Hamilton 🇬🇧
Oracle Red Bull RacingRed Bull Powertrains1Max Verstappen🥇 🇳🇱
Oracle Red Bull RacingRed Bull Powertrains11Sergio Pérez 🇲🇽
Scuderia FerrariFerrari16Charles Leclerc 🇲🇨
Scuderia FerrariFerrari55Carlos Sainz 🇪🇸
McLaren F1 TeamMercedes3Daniel Ricciardo 🇦🇺
McLaren F1 TeamMercedes4Lando Norris 🇬🇧
BWT Alpine F1 TeamRenault14Fernando Alonso 🇪🇸
BWT Alpine F1 TeamRenault31Esteban Ocon 🇫🇷
Scuderia AlphaTauriRed Bull Powertrains10Pierre Gasly 🇫🇷
Scuderia AlphaTauriRed Bull Powertrains22Yuki Tsunoda 🇯🇵
Aston Marting Aramco Cognizant Formula One TeamMercedes18Lance Stroll 🇨🇦
Aston Marting Aramco Cognizant Formula One TeamMercedes5Sebastian Vettel 🇩🇪
Williams RacingMercedes10Alexander Albon 🇹🇭
Williams RacingMercedes6Valtteri Bottas 🇫🇮
Alfa Romeo F1 Team ORLENFerrari77Valtteri Bottas 🇫🇮
Alfa Romeo F1 Team ORLENFerrari24Zhou Guanyu ®️ 🇨🇳
Haas F1 TeamFerrari20Kevin Magnussen 🇩🇰
Haas F1 TeamFerrari47Mick Schumacher 🇩🇪
🥇 Regerend kampioen
®️ Rookie

Regelwijzigingen

Naast de overduidelijke technische regelwijzigingen, zijn er ook in het sportieve reglement wat zaken aangepast. Belangrijkste hierin zijn de extra punten voor de sprintrace, en een nieuwe puntenverdeling voor races die voortijdig worden afgevlagd. Dat laatste is gedaan om (deels) tegemoet te komen aan de kritiek van velen dat de Grand Prix van België eigenlijk geen punten waard was.

Voorspellingen

Coureurskampioenschap

Ik denk dat de strijd tussen drie rijders zal gaan: Max Verstappen, Lewis Hamilton en Carlos Sainz. Leclerc zou mee kunnen doen, maar dan moet hij wel een stuk constanter worden dan de afgelopen jaren, iets waar Sainz juist wel in uitblonk. Hamilton is na Abu Dhabi meer dan ooit getergd en Verstappen hoef je niet te motiveren. Ik denk dat de Mercedes nóg niet goed genoeg is, waardoor Hamilton in het begin wellicht achter de feiten aanloopt. Sainz is denk ik nog niet klaar voor een echte titelstrijd, waardoor ik denk dat Verstappen er nogmaals met de titel vandoor gaat.

Voorspelling: Max Verstappen

Constructeurskampioenschap

Mercedes lijkt nog niet goed genoeg, en Pérez is denk ik te wisselvallig om Red Bull aan de constructeurstitel te helpen. De goede vorm van Ferrari nu gaat ze wat mij betreft aan de titel helpen, mits ze kunnen blijven doorontwikkelen.

Voorspelling: Ferrari

Stirling Moss-award

McLaren lijkt wat problemen te hebben, maar ik zie Norris de goede vorm van vorig jaar wel doorzetten. Daarmee zal hij een goede best of the rest zijn. Maar ook Leclerc is een goede kandidaat, gezien hij het talent zeker heeft. Om niet de trend van vorig jaar door te zetten kies ik voor Karel.

Voorspelling: Charles Leclerc

Ricardo Rosset-award

Hier ging ik Mazepin neerzetten, gezien hij vorig jaar al door de ondergrens zakte, maar omdat hij nu gewieberd is ben ik bang dan het Zhou gaat worden. Ik vond hem weinig indrukwekkend in de Formule 2, en als enige rookie op het moment dat de reglementen wijzigen zie ik hem regelmatig tegenvallen.

Voorspelling: Zhou Guanyu

Gepubliceerd inFormule 1

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *