Ga naar de inhoud

Grand Chelem

Leestijd: 4 minuten

De Grand Chelem, ook wel Grand Slam genoemd, is een van de meest prestigieuze statistieken in de Formule 1. Waarom? Omdat een Grand Chelem achter naam betekent dat je afgetekend de beste was dat weekend, het hele veld hebt afgedroogd en voor de zekerheid iedereen met boter en suiker hebt ingemaakt. Maar wat houdt deze statistiek in, en wat valt er nog meer over te vertellen?

Om te beginnen de definitie van een Grand Chelem, je krijgt hem achter je naam als je pole position haalt, de race wint, de snelste ronde rijdt én alle rondes aan de leiding hebt gelegen. Kortom: als je bij de start voor het laatst in beeld bent geweest en pas aan de champagne weer teruggevonden wordt.

De echte race-fanaten wisten dit natuurlijk al lang, maar het leuke aan deze statistiek is, is dat een Grand Chelem ontzettend zeldzaam is. Heden ten dage nog wat moeilijker gemaakt door het punt voor de snelste ronde, maar in totaal is de Grand Chelem 66x bijgeschreven in de annalen van de Formule 1. Met een totaal van 1086 wereldkampioenschapsraces betekent dit dat een Grand Chelem dus in ongeveer 6% van de races wordt gereden, oftewel: eens in de 17 Grands Prix.

Als je naar de coureurs die ooit een Grand Chelem hebben gereden gaat kijken, dan kom je in het totaal uit op een lijst van 26 coureurs. Dat is minder dan 1 op de 4 Grand Prix-winnaars, dus een nogal select subgroepje van al een select groepje coureurs. Wat er verder opvalt aan de lijst is dat er “slechts” 8 niet-wereldkampioenen op staan, die ook nog eens allemaal “slechts” 1 Grand Chelem hebben gehaald. Logica dicteert dus dat als je meerdere Grand Chelems achter je naam hebt staan je wereldkampioen bent (of wordt). Grootste afwezige op de lijst: Le professeur Alain Prost.

Maar wie staan er dan op de lijst? Onderaan staan de niet-wereldkampioenen Sir Stirling Moss, Jo Siffert, Jacky Ickx, Clay Regazzoni, Jacques Laffite, Gilles Villeneuve, Gerhard Berger en Charles Leclerc met 1 Grand Chelem elk, bijgestaan door Mike Hawthorn, Niki Lauda, Damon Hill en Fernando Alonso als de wereldkampioenen met een enkele Grand Chelem.

Iets verder omhoog staan Nico Rosberg, Mika Häkkinen, Sir Jack Brabham en “the original G.O.A.T.” Juan Manuel Fangio met ieder 2 Grand Chelems. De enige coureurs met 3 stuks zijn Max Verstappen en zijn schoonvader Nelson Piquet. Diens landgenoot Ayrton Senna, Nigel Mansell, Sebastian Vettel en Sir Jackie Stewart hebben allen 4 Grand Chelems op hun naam staan, waarmee we in de top 3 terecht komen.

Op een gedeelde derde plaats in deze ranglijst vinden we Michael Schumacher en Alberto Ascari, beiden legendarisch geworden in de scharlaken rode bolides van de Scuderia Ferrari, met 5 stuks. Nummer 2 in de lijst is Sir Lewis Hamilton, statistisch de meest succesvolle coureur allertijden, met maar liefst 6 Grand Chelems. Hij ligt er echter nog wel 2 achter de enige echte G.O.A.T: Jim Clark. De schuchtere schapenboer uit de Schotse Laaglanden heeft in zijn vrij korte carrière maar liefst 8 Grand Chelems bij elkaar gereden.

De volledige lijst staat hieronder, geen slecht lijstje om tussen te staan lijkt mij.

#CoureurAantal
1Jim Clark 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿8
2Lewis Hamilton 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿6
3Alberto Ascari 🇮🇹5
Michael Schumacher 🇩🇪5
5Jackie Stewart 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿4
Ayrton Senna 🇧🇷4
Nigel Mansell 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿4
Sebastian Vettel 🇩🇪4
9Nelson Piquet 🇧🇷3
Max Verstappen 🇳🇱3
11Juan Manuel Fangio 🇦🇷2
Jack Brabham 🇦🇺2
Mika Häkkinen 🇫🇮2
Nico Rosberg 🇩🇪2
15Mike Hawthorn 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿1
Stirling Moss 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿1
Jo Siffert 🇨🇭1
Jacky Ickx 🇧🇪1
Clay Regazzoni 🇨🇭1
Niki Lauda 🇦🇹1
Jacques Laffite 🇫🇷1
Gilles Villeneuve 🇨🇦1
Gerhard Berger 🇦🇹1
Damon Hill 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿1
Fernando Alonso 🇪🇸1
Charles Leclerc 🇲🇨1
Alle Grand Chelem-coureurs op een rijtje, met dank aan StatsF1.com

Gepubliceerd inColumnFormule 1Statistieken

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *