Ga naar de inhoud

Race review – Grand Prix van Rusland 2021

Leestijd: 7 minuten
RaceFormula 1 VTB Russian Grand Prix 2021 🇷🇺
CircuitSochi Autodrom, Sochi 🇷🇺 (5,848 km)
Datum26-09-2021
Aantal ronden/
Raceafstand
53
309,745 km
Pole positionLando Norris 🇬🇧 [4] – McLaren Mercedes – 1:41.993
Podium1. Lewis Hamilton 🇬🇧 [44] – Mercedes
2. Max Verstappen 🇳🇱 [33] – Red Bull Racing Honda
3. Carlos Sainz 🇪🇸 [55] – Ferrari
Snelste rondeLando Norris 🇬🇧 [4] – McLaren Mercedes – 1:37.423 (ronde 39)
Driver of the DayLando Norris 🇬🇧 [4] – McLaren Mercedes

Slipstreamend naar bocht 2

Na een chaotische kwalificatie, waardoor Lewis Hamilton slechts als vierde van start mocht, was het Lando Norris die het veld naar bocht 1 2 mocht leiden. Pole position is echter vaak een nadeel op deze baan door de enorm lange run naar het eerste rempunt. Norris is dan ook genoodzaakt te verdedigen tegen onder anderen Hamilton, waardoor Sainz met een late uitremactie de leiding kan pakken. Alonso profiteert ondertussen nog van de short cut bij bocht 2, en door alles komt Lewis de eerste ronde pas als zevende door.

Slipstreamen voor de leiding.

Max Verstappen moest (net als Bottas en Leclerc) achteraan starten vanwege het wisselen van enkele motoronderdelen en besloot het rustig aan te doen in de eerste paar bochten. Aan het eind van de ronde kwam hij als 17e door, terwijl Leclerc er geen gras over liet groeien en al als 12e doorkwam. In de tweede ronde ging Hamilton direct voorbij aan Alonso, buitenom in bocht 3, maar daar zou zijn opmars voorlopig even staken. Het werd in ronde 6 duidelijk dat Bottas vandaag niet heel erg tot Lewis z’n dienst kon zijn, gezien Verstappen er erg eenvoudig langs ging. Sterker nog, tot aan de pitstops zou Bottas gezellig achter Gasly blijven hangen.

Niet veel later zit Verstappen aan de staart van Leclerc en moet hij flink liften omdat de Monegask iets te druk is met het stoeien met Vettel dat hij geen tijd heeft om achter zich te kijken. Leclerc mist daardoor wel zijn rempunt, waardoor Verstappen weer een plekje opschuift. Vooraan is het Norris die het gat met Sainz aan het dichten, maar de regie weet het moment suprême glansrijk te missen waardoor we de inhaalactie alleen in de stand links in het scherm zien gebeuren.

Strategische mind-games

Sainz komt dan ook niet veel later binnen om de pitstopdans te openen. Hamilton is in de tussentijd aan het aandringen bij Ricciardo, maar zoals we in Monza al zagen is de McLaren niet eenvoudig te passeren. Echter weet Mercedes met een dummy een pitstop van Ricciardo te forceren, waarbij deze ook nog eens erg traag is. Hamilton komt uiteindelijk vier ronden later binnen, en bij Red Bull besluiten ze om met Hamilton mee te gaan. Verstappen was immers tot op een paar seconden van Hamilton genaderd.

De tactiek van Red Bull werkt echter niet, want Verstappen komt teveel in verkeer terecht, moet zijn medium banden te snel oproken, en wordt als klap op de vuurpijl nog door Alonso ingehaald. Pérez rijdt na zijn pitstop ook voor Verstappen, maar doordat er nu twee auto’s tussen zitten is er geen mogelijkheid om een teamorder uit te voeren. Een zevende plek lijkt zodoende het hoogst haalbare.

Koploper Norris na zijn pitstop aan de leiding gebleven, en ondanks dat Hamilton het gat weet dicht te rijden is er weinig aan de hand voor Norris. Hamilton heeft geen bandenvoordeel, en kan daardoor niet dicht genoeg achter de McLaren komen om ook echt een inhaalactie te proberen.

Regendans komt uit

Na de regen op zaterdag komt ook op zondag de regen nog even om de hoek kijken. Als de leiders ronde 47 in gaan begint het echt goed te druppelen en de chaos begint zich te ontvouwen. Volgens de (meeste) teams komt er nog meer regen aan, maar vanuit het oogpunt van de coureurs zwakt het eerst enigszins af. Stroll bewijst ondertussen maar weer eens dat hij de spatial awareness van een slablaadje heeft, want hij rijdt bijna teamgenoot Vettel de muur in die hem probeert in te halen. Niet veel later tikt hij ook nog Gasly in de rondte én spint hij tegen de TecPro-barriers aan.

Verstappen duikt in ronde 48 de pits in, terwijl Lewis Hamilton dat een ronde later doet. McLaren laat de beslissing aan Norris, en die vindt het nog niet nat genoeg voor intermediates. Dit blijkt de foute keuze te zijn. Overigens blijven Alonso, Vettel, Leclerc en Pérez ook buiten, waardoor de helft van de top 10 op slicks staat, en de andere helft op intermediates.

LAND-NOOO!

In ronde 51 vindt Norris uiteindelijk zijn Waterloo, omdat het ook echt flink begint te regenen. Ook Leclerc maakt nog even een uitstapje op slicks, terwijl Pérez als hij dan toch intermediates gaat halen de pitmuur raakt. Norris weet uiteindelijk ook de pits te bereiken, maar is de overwinning kwijt.

Hamilton pakt daardoor zijn honderdste (!!!) overwinning, en Verstappen rijdt rustig naar een tweede plek, waardoor hij de morele winnaar is van dit weekend. Sainz rijdt naar een keurige derde plek, en ook Bottas en Räikkönen zijn profiteurs van de chaos met respectievelijk een vijfde en een achtste plek. Norris finisht uiteindelijk op de zevende positie, met de snelste ronde als schale troost.


Oordeel

Alleen al omdat er IETS gebeurde in Sochi geef ik een 9 voor deze race. Daarbij was er gewoon van start tot finish actie en onvoorspelbaarheid, met de regen als kers op de taart.

Ondanks zijn uitstapje waardoor zijn eerste overwinning (letterlijk) in het water viel nomineer ik Lando Norris voor de Stirling Moss-award. Hij heeft de hele race prima vooraan gereden, een strakke inhaalactie voor de leiding gemaakt en uiteindelijk door onervarenheid de verkeerde keuze gemaakt. Al vind ik (terugluisterend op de boordradio) wel dat McLaren duidelijker had mogen zijn over de weersverwachting, iets wat je als coureur niet kunt zien.

Voor de Ricardo Rosset-award ga ik toch weer voor Valtteri Bottas. Hij werd uiteindelijk vijfde doordat hij als proefkonijn diende voor de intermediates , maar daarvoor reed hij op de 14e plek rond. Op zijn favoriete baan. In een Mercedes…

Over twee weken een nieuwe ronde in Turkije, waar het vorig jaar ook complete chaos was. Kan Verstappen dan weer terugslaan in het kampioenschap?

Eindoordeel9/10
Stirling Moss-awardLando Norris 🇬🇧 [4] – McLaren Mercedes
Ricardo Rosset-awardValtteri Bottas 🇫🇮 [77] – Mercedes
Gepubliceerd inFormule 1Grand Prix van RuslandRace review

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *