Ga naar de inhoud

Race review – Grand Prix of Portland 2022

Leestijd: 5 minuten
RaceGrand Prix of Portland 🇺🇸
CircuitPortland International Raceway, Portland OR 🇺🇸 (1,964 mi)
Datum04-09-2022
Aantal ronden/
Raceafstand
110
216,04 mi
Pole positionScott McLaughlin 🇳🇿 [3] – Team Penske
121,412 mph/0:58.2349
Podium1. Scott McLaughlin 🇳🇿 [3] – Team Penske
2. Will Power 🇦🇺 [12] – Team Penske
3. Scott Dixon 🇳🇿 [9] – Chip Ganassi Racing
Snelste rondeJosef Newgarden 🇺🇸 [2] – Team Penske
118,656 mph/0:59.5874 (ronde 16)

Weinig te beleven

Waar er vorig seizoen een bak positiewisselingen moest worden opgelegd door de wedstrijdleiding hadden ze dit jaar besloten dat de afsnijders van de eerste chicane zich door een doolhof van piepschuimen blokken moesten banen alvorens het circuit weer te betreden. En dus ging de start dit jaar vlekkeloos en kleurde iedereen binnen de lijntjes, zul je zien. In bocht 6 maakte Grosjean nog wel een klein uitstapje, maar verder was het een hele nette eerste ronde, waarbij polesitter Scott McLaughlin als eerste doorkwam.

De grootste verliezer bij de start was kampioenschapskandidaat Josef Newgarden, die vanaf de tweede startplek terugzakte naar een tiende plaats. Rinus VeeKay startte twaalfde en bleef dat ook, ondanks een mooie inhaalactie op Rahal, die vier bochten verder weer ongedaan gemaakt werd. Andere winnaars waren rookies Christian Lundgaard en David Malukas, die beiden in de top zes te vinden waren.

Wonder boven wonder ging alles goed in de eerste bocht!

En toen gebeurde er zo ongeveer niks meer… Goed, Conor Daly vatte een beetje vlam in de pits, maar dat werd snel gedoofd door de rijwind, en Palou zakte op de harde banden volledig door het veld en elimineerde zichzelf zo in de titelstrijd. Andersom werkte Ericsson zich juist weer terug in de strijd door een belabberde 18e startplek langzaam maar zeker te verbeteren, maar verder was het een snooze fest van jewelste.

Blunder van VeeKay

Omdat iedereen op dezelfde strategie zat was het vooral een kwestie van hopen op een incident om de boel op te schudden. Pagenaud en Daly vielen uit met technisch malheur, en Jimmie Johnson spinde weer eens, maar niks van dat alles was genoeg om de wedstrijd te laten ontvlammen. Uiteindelijk kwam er nog wel een Caution in ronde 84: VeeKay vergist zich in de lengte van zijn auto, denkt dus voorbij Johnson te zijn en rijdt hem pardoes de muur in. Jimmie’s race voorbij, en die van VeeKay ook, want hij moet een drive-through penalty inlossen zodra de caution voorbij is. Een kostbare blunder, want hij reed op dat moment keurig in de top 10.

VeeKay dacht dat zijn auto het formaat van een Fiat 500 had, maar dat viel toch even tegen…

Na de herstart is het Dixon die nog een paar plaatsen goed weet te maken, maar verder is het vooral het Penske-duo Power en McLaughlin die een zeer eenvoudige middag hebben. De Nieuw-Zeelander McLaughlin wint dan ook voor Australiër Power, terwijl het podium gecompleteerd wordt door wederom een Nieuw-Zeelander: Dixon. Het kampioenschap zal beslist moeten worden in Laguna Seca, waar nog vijf mensen kans maken op de titel.


Oordeel

De race zelf was uitermate saai, niet geholpen doordat iedereen op Ericsson na dezelfde strategie had. Het is dat VeeKay er nog een stommiteit tussendoor gooit dat ik op een 5,5 uit kom, maar meer kan ik er echt niet van maken.

De nominatie voor de Dan Gurney-award kan maar naar één persoon: Scott Dixon. De bijna-recordkampioen kwam vanaf een zestiende startplek naar het podium gereden, en is wat mij betreft de enige die Power nog van de titel af kan houden.

De Dennis Vitolo-award-nominatie gaat naar Rinus VeeKay. Na een prima kwalificatie en dito race vergooit hij alles door niet door te hebben dat hij Jimmie Johnson nog niet voorbij is. Johnson’s race voorbij en die van hem ook.

Volgende race is dus Laguna Seca, alweer de 17e en laatste van het seizoen. Met het antwoord op de vraag: wordt het Powers tweede, Dixons zevende, Newgardens derde of McLaughlin of Ericssons eerste?

Eindoordeel5,5/10
Dan Gurney-awardScott Dixon 🇳🇿 [9] – Chip Ganassi Racing
Dennis Vitolo-awardRinus VeeKay 🇳🇱 [21] – Ed Carpenter Racing
Gepubliceerd inGrand Prix of PortlandIndyCarRace review

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *