Ga naar de inhoud

IndyCar Vooruitblik 2022

Leestijd: 8 minuten

Over een kleine week is de eerste IndyCar-race van 2022 alweer achter de kiezen, en na twee jaar is de seizoensopener weer in St. Petersburg, Florida. Met 17 wedstrijden is het weer een goed gevulde kalender, en met Toronto en de Iowa Speedway zijn er ook weer twee publieksfavorieten terug. Ook op het vlak van de coureurs is er een flinke stoelendans geweest, dus er is genoeg om op voor te beschouwen.

Kalender

De kalender bevat dus 17 races en er is een (naar mijn mening) een goede mix tussen “gewone” circuits, stratenbanen en ovals. Het hoogtepunt is zoals elk jaar de Indy 500, die dit jaar zijn 106e editie zal kennen. De belangrijkste wijzigingen zijn de terugkeer van de stratenrace in Toronto en een double header op de Iowa Speedway. Verder zijn de dubbele afspraken in Fort Worth (Texas Motor Speedway) en Detroit afgezegd, en is de seizoensafsluiter weer traditioneel op Laguna Seca.

RondeDatumRaceCircuitLocatie
127-02-2022Firestone Grand Prix of St. PetersburgStreets of St. Petersburg ๐ŸŸฅSt. Petersburg, FL ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธ
220-03-2022XPEL 375Texas Motor Speedway ๐ŸŸฆFort Worth, TX ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธ
310-04-2022Acura Grand Prix of Long BeachStreets of Long Beach ๐ŸŸฅLong Beach, CA ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธ
401-05-2022Honda Indy Grand Prix of AlabamaBarber Motorsports Park ๐ŸŸฉBirmingham, AL ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธ
514-05-2022GMR Grand PrixIMS Road Course ๐ŸŸฉSpeedway, IN ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธ
629-05-2022106th Running of the Indianapolis 500Indianapolis Motor Speedway ๐ŸŸฆSpeedway, IN ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธ
705-06-2022Chevrolet Detroit Grand PrixBelle Isle Park ๐ŸŸฅDetroit, MI ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธ
812-06-2022Sonsio Grand Prix at Road AmericaRoad America ๐ŸŸฉElkhart Lake, WI ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธ
903-07-2022Honda Indy 200 at Mid-OhioMid-Ohio Sports Car Course ๐ŸŸฉLexington, OH ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธ
1017-07-2022Honda Indy TorontoStreets of Toronto ๐ŸŸฅToronto, Ontario ๐Ÿ‡จ๐Ÿ‡ฆ
1123-07-2022Hy-VeeDeals.com 250Iowa Speedway ๐ŸŸฆNewton, IA ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธ
1224-07-2022Hy-Vee Salute to Farmers 300Iowa Speedway ๐ŸŸฆNewton, IA ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธ
1330-07-2022T.B.D.IMS Road Course ๐ŸŸฉSpeedway, IN ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธ
1407-08-2022Big Machine Music City Grand PrixNashville Street Circuit ๐ŸŸฅNashville, TN ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธ
1520-08-2022Bommarito Automotive Group 500World Wide Technology Raceway ๐ŸŸฆMadison, IL ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธ
1604-09-2022Grand Prix of PortlandPortland International Raceway ๐ŸŸฉPortland, OR ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธ
1711-09-2022Firestone Grand Prix of MontereyWeatherTech Raceway Laguna Seca ๐ŸŸฉMonterey, CA ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธ
๐ŸŸฆ: Oval
๐ŸŸฅ: Stratencircuit
๐ŸŸฉ: Permanent circuit

Coureurs

Aan de zijde van de coureurs zijn er ook de nodige wisselingen geweest. Oud-kampioen Ryan Hunter-Reay heeft zijn Andretti-stoeltje gegeven aan Romain Grosjean, en ook teamgenoot James Hinchcliffe heeft zijn helm aan de wilgen gehangen. Zijn stoeltje wordt nu ingenomen door de kapitaalkrachtige Devlin DeFrancesco. Verder heeft Andretti vaste krachten Colton Herta en Alexander Rossi aan boord, en is er tijdens de Indy 500 uiteraard plek voor Marco Andretti.

Team Penske besloot het contract van Simon Pagenaud niet te verlengen, waardoor de Fransman zijn heil nu zoekt bij Meyer Shank Racing die dit jaar met twee voltijd-auto’s aan de start verschijnen. De andere wagen wordt bestuurd door viervoudig Indy 500-winnaar Helio Castroneves. De vrijgevallen plek bij Penske is niet ingevuld, dus er staan maar drie wagens van “The Captain” aan de start.

Het plekje bij Meyer Shank kwam vrij omdat Jack Harvey het na een goed seizoen een stapje hoger gaat proberen bij Rahal Letterman Laningan Racing, waar de #45 dankzij Hy-Vee nu ook een voltijd inschrijving is. Naast hem rijden veteraan Graham Rahal en rookie Christian Lundgaard, die het stoeltje van Takuma Sato heeft overgenomen.

Taku-san neemt nog geen afscheid van de autosport, want hij neemt de plaats bij Dale Coyne Racing over van Romain Grosjean. De andere wagen van Dale Coyne wordt bestuurd door rookie David Malukas die de zeer wisselvallige Ed Jones aflost. Ed Carpenter Racing heeft besloten om naast Rinus VeeKay Conor Daly het hele seizoen in de #20-wagen te zetten, waardoor teambaas Ed bij de Indy 500 een derde wagen in zal zetten.

Zowel Chip Ganassi Racing als Arrow McLaren SP hebben vastgehouden aan hun line-up van vorig jaar, met de toevoeging dat Jimmie Johnson dit jaar wรฉl de ovals gaat rijden, en er dus een extra wagen zal komen voor de Indy 500-deelname van Tony Kanaan. Ook McLaren zet een extra coureur in in Indianapolis: tweevoudig winnaar Juan Pablo Montoya mag proberen een derde zegen aan zijn palmares toe te voegen.

Het team van A.J. Foyt gaat met drie voltijd-inschrijvingen een poging doen de weg naar boven weer te vinden. Dalton Kellett bestuurt uiteraard รฉรฉn van de wagens, en financiert een groot deel van de rest. De rest wordt bestuurt door bloedsnelle rookie Kyle Kirkwood en Tatiana Calderรณn op de stratencircuits en permanente banen. Wie de ovals voor zijn rekening neemt in de #11 is nog niet bekend.

Het IndyCar-avontuur voor Carlin en Max Chilton lijkt voorbij te zijn, gezien een deel is overgeheveld naar Juncos Hollinger Racing, die een volledig seizoen gaan afwerken met Callum Ilott als talentvolle rookie. Verder is ook al bekend dat Sage Karam en Santino Ferrucci de Indy 500 gaan rijden voor Dreyer & Reinbold Racing.

TeamMotor#CoureurRaces
A.J. Foyt EnterprisesChevrolet4Dalton Kellett ๐Ÿ‡จ๐Ÿ‡ฆAlle
A.J. Foyt EnterprisesChevrolet11Tatiana Calderรณn ยฎ๏ธ ๐Ÿ‡จ๐Ÿ‡ดStratencircuits en permanente circuits
A.J. Foyt EnterprisesChevrolet11T.B.A.Ovals
A.J. Foyt EnterprisesChevrolet14Kyle Kirkwood ยฎ๏ธ ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธAlle
Andretti AutosportHonda26Colton Herta ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธAlle
Andretti AutosportHonda27Alexander Rossi ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธAlle
Andretti AutosportHonda28Romain Grosjean ๐Ÿ‡ซ๐Ÿ‡ทAlle
Andretti Steinbrenner AutosportHonda29Devlin DeFrancesco ยฎ๏ธ ๐Ÿ‡จ๐Ÿ‡ฆAlle
Andretti Herta Autosport with Marco Andretti and Curb-AgajanianHonda98Marco Andretti ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธIndy 500
Arrow McLaren SPChevrolet5Pato O’Ward ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡ฝAlle
Arrow McLaren SPChevrolet6Juan Pablo Montoya ๐Ÿ‡จ๐Ÿ‡ดGMR Grand Prix, Indy 500
Arrow McLaren SPChevrolet7Felix Rosenqvist ๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡ชAlle
Chip Ganassi RacingHonda8Marcus Ericsson ๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡ชAlle
Chip Ganassi RacingHonda9Scott Dixon ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฟAlle
Chip Ganassi RacingHonda10รlex Palou ๐Ÿฅ‡ ๐Ÿ‡ช๐Ÿ‡ธAlle
Chip Ganassi RacingHonda48Jimmie Johnson ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธAlle
Chip Ganassi RacingHondaT.B.A.Tony Kanaan ๐Ÿ‡ง๐Ÿ‡ทIndy 500
Dale Coyne Racing with HMD MotorsportsHonda18David Malukas ยฎ๏ธ ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธAlle
Dale Coyne Racing with Rick Ware RacingHonda51Takuma Sato ๐Ÿ‡ฏ๐Ÿ‡ตAlle
Dreyer & Reinbold RacingChevrolet23Santino Ferrucci ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธIndy 500
Dreyer & Reinbold RacingChevrolet24Sage Karam ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธIndy 500
Ed Carpenter RacingChevrolet20Conor Daly ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธAlle
Ed Carpenter RacingChevrolet21Rinus VeeKay ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฑAlle
Ed Carpenter RacingChevroletT.B.A.Ed Carpenter ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธIndy 500
Juncos Hollinger RacingChevrolet77Callum Ilott ยฎ๏ธ ๐Ÿ‡ฌ๐Ÿ‡งAlle
Meyer Shank RacingHonda06Hรฉlio Castroneves ๐Ÿ‡ง๐Ÿ‡ทAlle
Meyer Shank RacingHonda60Simon Pagenaud ๐Ÿ‡ซ๐Ÿ‡ทAlle
Rahal Letterman Lanigan RacingHonda15Graham Rahal ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธAlle
Rahal Letterman Lanigan RacingHonda30Christian Lundgaard ยฎ๏ธ ๐Ÿ‡ฉ๐Ÿ‡ฐAlle
Rahal Letterman Lanigan RacingHonda45Jack Harvey ๐Ÿ‡ฌ๐Ÿ‡งAlle
Team PenskeChevrolet2Josef Newgarden ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธAlle
Team PenskeChevrolet3Scott McLaughlin ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฟAlle
Team PenskeChevrolet12Will Power ๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡บAlle
๐Ÿฅ‡ Regerend kampioen
ยฎ๏ธ Rookie

Voorspellingen

Kampioenschap

Mits Andretti zijn zaakjes voor elkaar heeft verwacht ik dat zowel Herta als Grosjean hoge ogen zullen gooien in het kampioenschap. Rossi lijkt het heilige vuur een beetje kwijt, dus die verwacht ik enkel incidenteel vooraan. Chip Ganassi met Palou en Dixon kun je natuurlijk nooit uitsluiten, net zoals Penske met Newgarden en Power. Daarnaast verwacht ik dat Pato O’Ward wederom hoge ogen zal gooien, zeker nu McLaren nog meer bij het team betrokken is. Ik denk stiekem dat “The Phoenix” er wel eens met de titel vandoor zou kunnen gaan.

Voorspelling: Romain Grosjean

Indy 500

Voor de Indy 500 verwacht ik dat Castroneves een gooi gaat doen naar zijn vijfde Borg-Warner Trophy, en ook Palou verwacht ik vooraan. Ed Carpenter Racing zal het zoals wel vaker op snelheid wel goed doen, maar in de race zal het toch beter moeten willen ze een gooi naar de zege kunnen doen. Toch ga ik hier de chauvinistische toer op.

Voorspelling: Rinus VeeKay

Rookie of the Year

Deze strijd zal tussen twee personen gaan: Lundgaard en Kirkwood. DeFrancesco zit er alleen vanwege het geld, en Malukas en Ilott zitten bij te slechte teams om echt iets te kunnen betekenen in deze strijd. Calderรณn is (bijna) per definitie uitgeschakeld gezien ze geen ovals rijdt. Uiteindelijk denk ik dat het team van Lundgaard beter uitgerust is dan dat van Kirkwood, dus ga ik voor de eerstgenoemde.

Voorspelling: Christian Lundgaard

Dan Gurney-award

Ik denk dat Scott Dixon een heel goed seizoen gaat hebben. Leek vorig jaar op zijn retour, maar is natuurlijk door de wol geverfd en zal zich dat geen twee keer laten overkomen. Door pech zal het echter niet genoeg zijn voor de titel, maar wel voor de Dan Gurney-award.

Voorspelling: Scott Dixon

Dennis Vitolo-award

Aan de andere kant van het spectrum ben ik bang dat we Felix Rosenqvist gaan vinden. Hij had vorig jaar natuurlijk die enorme klapper in Detroit, maar de echte snelheid heeft hij ook niet laten zien. Ik vrees dat hij nog wel eens flink tegen kan vallen.

Voorspelling: Felix Rosenqvist

Gepubliceerd inIndyCar

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *